close

Akademia Evropiane e Filmit

Krijimi i Akademisë Evropiane të Filmit (EFA) ishte iniciativa e një grupi të filmbërësve më të mirë të Evropës të mbledhur së bashku me rastin e Ceremonisë së parë të Çmimeve të Filmit Europian të mbajtur në nëntor 1988. EFA u themelua në vitin 1989 si Shoqata Europiane e Kinemasë presidenti i parë Ingmar Bergman dhe 40 regjisorë të filmave për të avancuar interesat e industrisë së filmit evropian. Wim Wenders u zgjodh kryetar i parë i shoqatës, dy vjet më vonë u quajt Akademia Evropiane e Filmit. Në vitin 1996, ai ndoqi Ingmar Bergman si president të EFA, ndërsa producenti britanik Nik Powell u zgjodh si kryetar i Bordit EFA. Ai u pasua nga producenti francez Humbert Balsan, i cili ishte kryetar i vitit 2003 deri në vdekjen e tij të papritur në vitin 2005 dhe producentja franceze Yves Marmion deri në vitin 2013. Kryetarja e tanishme është regjisorja polak Agnieszka Holland.

Image

Akademia Evropiane e Filmit (EFA) tani bashkon më shumë se 3.000 profesionistë të filmit evropian me qëllimin e përbashkët të promovimit të kulturës evropiane të filmit. Gjatë gjithë vitit, EFA inicion dhe merr pjesë në një sërë aktivitetesh që kanë të bëjnë me politikat e filmit, si dhe aspektet ekonomike, artistike dhe trajnuese. Programi përfshin konferenca, seminare dhe punëtori, dhe një qëllim i përbashkët është ndërtimi i një ure midis krijimtarisë dhe industrisë. Këto aktivitete arrijnë kulmin në prezantimin vjetor të Çmimeve Evropiane të Filmit.

Image

Që nga fillimet e tij të hershme, Berlini ka qenë selia e Sekretariatit të EFA-s ku është regjistruar si shoqatë jofitimprurëse.

Qendra Kinematografike e Kosovës është Patron i Akademisë Evropiane të Filmit

Për më shumë klikoni KËTU

Partnerët tanë