close

“Kosova në Fokus” në Festivalin e Filmit në Lublanë

Kosova po merr vëmendje të veçantë në edicionin e sivjetshëm të festivalit ndërkombëtar të filmit në Lublanë, i cili ka filluar më 9 nëntor 2022 dhe do të përmbyllet më datën 20 nëntor.

Përveç shfaqjes së filmave, festivali i Lublanës organizoi edhe një numër diskutimesh pas shfaqjeve, duke përfshirë edhe diskutimin Kinemaja Bashkëkohore e Kosovës, ku morën pjesë regjisorja Kaltrina Krasniqi dhe drejtuesi i Qendrës Kinematografike të Kosovës, Lum Çitaku.

Përgjatë festivalit, Çitaku dha një numër intervistash për televizionet dhe radiot sllovene dhe u takua me homologen sllovene nga Qendra e Filmit e Sllovenisë, Natasa Bucar dhe me drejtorin e Festivalit të Lublanës, Simon Popek. Në Lublanë Çitaku vizitoi edhe studion shtetërore të produksionit Viba film.

Në kuadër të “Kosova në fokus” u shfaqën filmat kosovar të metrazhit të gjatë “Vera andrron detin” nga Kaltrina Krasniqi, premierë sllovene, “Zgjoi” nga Blerta Basholli, “Martesa” nga Blerta Zeqiri, “Në kërkim të Venerës” nga Norika Sefa, propozimi i Kosovës për OSCARS 2023, dhe “Luaneshat e kodrës” nga Luàna Bajrami, të mbështetur nga QKK. Nga filmat e metrazhit të shkurtër të mbështetur nga QKK u shfaqën “Pa vend” dhe “Në mes” nga Samir Karahoda dhe “Gardhi” nga Lendita Zeqiraj”. "Kosova në fokus" shfaqi edhe prodhime të pavarura të autorëve nga Kosova si “Zgjedhe një emër” nga Dritëro Mehmetaj, “Një muaj” nga Zgjim Terziqi dhe "These sounds taste synthetic” nga Gretel Dani.

Partnerët tanë