close

MSITNIA - Film Dokumentar

Titulli origjinal: Msitnia

Titulli Anglisht: Matchmaking

Gjatësia: 70 min

Regjia: Genc Mehmeti & Dren Berisha

Skenari: Genc Mehmeti

Producenti: Kastriot Jahaj

Kompania e prodhimit: In Motion, Kosovë

 

Sinopsisi:

Filmi dokumentar Msitnia (Matchmaking) do të trajtojë fenomenin e msitnive tradicionale të shqiptarëve në Kosovë, Shqipëri, Maqedoni dhe Serbi. Megjithëse nuk bazohet në statistikat formale, msitnia besohet të jetë shumë e madh.

Ndërmjetësuesit bëjnë marrëveshjen me prindërit e çiftit të mundshëm, por djali dhe vajza që janë subjekt i kësaj marrëveshjeje nuk janë pyetur për vullnetin e tyre. Ne kemi kuptuar se kjo metodë e aranzhimit shkel të drejtat themelore të njeriut sidomos grave. Sipas sociologëve kjo konsiderohet si një nga format më primitive të msitnive. Ndërmjetësuesit kanë tendencë për të shpallur këtë metodë të msitnive si një metodë shumë të suksesshme dhe njerëzit e martuar me këtë metodë kanë më pak shanse të divorcohen.

 

Kontaktuesi i prodhuesit:

Kastriot Jahaj

E-mail: [email protected]

Partnerët tanë