close

TRI DRITARE DHE NJE VARJE - Film i Gjatë Artistik

Produksioni: CMB Production
Regjia : Isa Qosja
Skenari: Zymber Kelmendi
Producent: Shkumbin Istrefi, Mentor Shala, Nicole Gerhards
Drejtor i Fotografisë: Gökhan Tiryaki
Montazha: Agron Vula
Skenografi: Zeni Ballazhi
Kostumografe: Krenare Rugova
Dizajneri i Zërit: Igor Popovski
Aktorët Kryesore: Iëena Cahani (Lushe), Luan Jaha (Uka), Donat Qosja (Sokol)
Sinposisi
Në një fshat tradicional në Kosovë, një vit pas luftës (2000) kur njerëzit po rindërtojnë jetën e tyre, mësuesi i shkollës Lushe nxitet nga ndërgjegja e saj e brendshme për të dhënë një intervistë për një gazetar ndërkombëtar, duke i thënë asaj se ajo dhe tri gra të tjera nga fshati u përdhunuan nga forcat serbe. Kur lajmi është publikuar, burrat e fshatit fillojnë të dyshojnë për gratë e tyre. Sapo e kuptojnë se ishte Lushja e cili foli me gazetarin, ata fillojnë ta stigmatizojnë atë dhe djalin e saj të vogël, duke i kërkuar asaj të largohet nga fshati dhe të përpiqet të zbulojë nëse gratë e tyre ishin në mesin e atyre që u përdhunuan. Ky presion vazhdon derisa Iliri (burri i Lushes), i cili ishte në burg si i burgosur i luftës, kthehet në shtëpi. Ata përpiqen ta bindin Ilirin të divorcojë Lushën. Ai fillon të hutohet emocionalisht, por më vonë, në një skenë të dasmës në fshat, vendos që të qëndrojë në anën e Lushes, duke u thënë të gjithëve se nuk duhet të fajësojnë, por kërkojnë falje grave që nuk i kanë trajtuar si viktima. Një pikëpamje kritike e një shoqërie që mbijetoi luftën, fitoi pavarësinë e saj, por ende lufton me barazinë njerëzore. Një portret inteligjent i një fshati ballkanik, të mikrokozmosit patriarkal dhe të kryetarit të saj, i cili dëshpërimisht dëshiron të kontrollojë jetën e fshatit. Nga burrat që ndjehen të detyruar të sillen të fortë, por veprojnë kundër interesit të tyre emocional. Një pasqyrim i ritualeve që jo vetëm tregojnë pabarazinë gjinore, por edhe mungesën e lirisë së shprehjes brenda bashkësisë mashkullore.

Partnerët tanë